José Chulvi alcalde de Xàbia

José Chulvi és l’alcalde de Xàbia i també és embaixador de Pas a Pas. En esta entrevista parlem del projecte Pas a Pas i tractem de la seua visió al voltant la mobilitat infantil a Xàbia.

Com anava al col•le l’alcalde de Xàbia quan era escolar?
Vivia molt a prop de l’Ajuntament i el meu col•le era el Vicente Tena i anava caminant, clar. Com tots els xiquets d’aleshores. La majoria dels amics anàvem a peu.
I per què pensa que ara hi ha molts pares que  porten en el cotxe els xiquets, encara que visquen a prop?
És el canvi de vida que hem patit. Ara tot pareix que va més apressa. Sembla que si vas en cotxe, aplegues abans. A hores d’ara, pujar un xiquet a un cotxe per anar al col•le és afegir-li un punt d’estrés al seu dia a dia… no trobar lloc per deixar-lo, els embussos de les portes dels col•les i una miqueta, la manca de respecte entre conductors, la pateixen també tots el passatgers dels vehicles. Caminar 10 o 20 minuts cap al col•le tots els dies, és un hàbit molt saludable. Entra també en allò que des de Xàbia estem proposant de fer una ciutat més amable, més sostenible i més participativa. No oblidem mai que Pas a Pas és un projecte també de participació. Són els xiquets els que ho demanaren des del Consell dels Xiquets.
¿Què records té d’eixos trajectes al col•le?
Era molt divertit. Jo anava pel Carrer Major. Sempre es feia curt. Per l’època al Carrer Major hi havia dos botigues de joguets en les quals ens paràvem sempre, per vore allò que ens agradava. També m’agradava molt l’esport i a més de la motxilla amb els llibres, sempre portàvem una pilota amb la que jugàvem. Ara ho pense i és curiós, perquè en aquella època pel centre històric, passaven els cotxes. Però malgrat això, els xiquets jugàvem pel carrer i anàvem majoritàriament caminant a escola. Els que vivien als afores, venien en bicicleta. Era una gran experiència.
En eixe sentit, què opina sobre la ciutat com a element educador?
Des de l’Ajuntament estem construint a poc a poc, amb intervencions ens els entorns dels col•legis i amb una gestió més eficient del trànsit de persones i vehicles, per partir d’una experiència segura i crear un voltant que permeta els més menuts, disfrutar de la ciutat amb llibertat i independència. Eixes són les primeres experiències educadores per a les persones i hem de tindre-les com a objectiu últim de Pas a Pas.

Quina valoració faria de Pas a Pas i com veu el futur de la mobilitat infantil a Xàbia?
La valoració és molt positiva i Pas a Pas encaixa perfectament en el que nosaltres volem per a la Xàbia del futur. El fet de que participen els més menuts, és una cosa molt important per a nosaltres. Ells estan reprenent el carrer que, després del que nosaltres havíem viscut, estan tornant a gaudir. Per molts motius, fins i tot eixa llibertat que hem de cedir-los i que és necessària per fer-se adults. Ara està tot molt encasellat pels horaris, però hem de deixar-los un espai que és important perquè siguen autònoms.
Quin paper juguen les xiquetes i els xiquets de Xàbia com a ciutadans?
Els hem donat veu mitjançant projectes com Pas a Pas i els considerem ciutadans, no de futur, sinó ciutadans de ple dret. Estem finalitzant el Pla General on considerem fonamental mantindre l’essència de Xàbia com un poble que inclou a tots, grans i menuts. I on eixa interrelació entre tots els veïns siga més fàcil de fer. Hem d’aprofitar les dimensions i els avantatges que ens proporciona Xàbia com a poble, per fer més senzilla i més amable la vida de tots. Estem molt orgullosos de ser un poble i del significat que té la paraula poble, tant per a tots els que viuen ací de tota la vida, com per als que han vingut a quedar-se.
Què suposa Pas a Pas per a Xàbia?
Ens un projecte del que ens sentim orgullosos i que ens agrada mostrar fora. Ens fa diferents i ens singularitza. Estem en la línea correcta, tot i que encara ens queda molt per fer, però el que sí que és cert és que la participació del Consell dels Xiquets que ha tingut com a conseqüència Pas a Pas, ens aporta una visió crítica i única de com volem que siga Xàbia ara mateix i ens ajuda molt al disseny de futur.
Què et sembla el Pedibús com dinamitzador dels Camins Escolars?
Per a mi, es la millor manera d’anar al col•le i la millor manera de finalitzar la setmana. Anant al col•le tots junts, divertint-nos i gaudint del millor ambient. Els que no l’han provat, ja tarden. Els convide a tots els xiquets i xiquetes de Xàbia perquè divendres pròxim vagen al col•le de la millor manera possible, amb el Pedibús de Pas a Pas.